Kokoskola

 
Kokoskola
 
1 burk kokosmjölk
2dl sirap
 
ljus choklad
kokos
 
Gör så här:
Blanda kokosmjölk och sirap i en kastrull
Koka tills man kan göra kulprovet.
Häll upp det i en liten form (ca 10x20cm) och låt den kallna.
Smält chokladen.
Skär små bitar av kolan och forma till dom lite.
Doppa dom i choklad, lägg i en form och strö på lite kokos innan chokladen stelnat.
 

Mintkyssar

 
Mintkyssar
 
4dl florsocker
1dl vatten
1/4tsk ättika
ca 4 droppar pepparmint
50g mörk choklad
 
Gör så här:
Blanda florsocker, vatten och ättika i en kastrull och koka det tills man kan göra kulprovet.
Ättikan behövs för att det inte ska bli sockerkristaller, så glömm eller uteslut den inte.
När man kan göra kulprovet häller man smeten i en skål eller djuptallrik.
Sätt den över ett vattenbad och droppa i minten.
Vispa tills det blir vitt.
Om det blir aldeles för hårt så vispa i lite vatten till lagom konsistens.
Klicka ut på en plåt och låt svalna.
Smält chokladen och droppa lite på varje bit.

Apelsinris

 
Apelsinris
100g ljus choklad
3dl vårgårdaris
några droppar apelsinessens eller
finrivet skal av 1/2 apelsin
 
Gör så här:
Smält chokladen och rör i riset.
Klicka up på plåt eller i små formar.
Låt kallna.
Självklart kan man lika gärna köpa apelsinchoklad och smälta den =)

Fågelbon 2

Här kommer ett omgjort recept. Har bytt ut två ingredienser från orginalreceptet.
 
 
Fågelbon 2

100g kokosfett
1dl strösocker
2msk kakao
1msk vaniljsocker
4msk sirap
 
3dl rice krispies
1 1/2dl kokos

Gör så här:
Smält kokosfettet i en kastrull.
Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och sirap och koka upp tills sockret lösts upp sej.
Rör sedan i corn flakes och kokos.
Klicka ut på en plåt eller i små formar och låt svalna.

2012 års 10sorters kakor på en deg

10 sorters kakor på en deg

I år gjorde jag en helt annan grunddeg mot tidigare år, denna deg så jätte lätt at kavla, är inte så söt och är lite fastare i konsistensen. Kakorna blir lite mariekex aktiga i konsistensen.
Eftersom ja ha två barn har ja inte tid att baka alla på en gång, så ja gör degen klar, plastar in den och lägger den i kylskåpet sen. Då är de bara att ta fram och baka när tiden finns. Så länge ingredienserna är färska så håller sej degen bra i kylen, de flästa kakdegar gå ju även att stoppa i frysen.
 
Degen
12-13dl vetemjöl
2tsk bakpulver
4dl socker
300g smör
6 ägg
2tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Mät upp alla ingredienser på bakbordet och knåda ihop till en deg.
dela i 10 lika stora bitar och smakstätt sedan enligt nedan eller lägg som i kylskåpet för att baka sen.
Kakorna ska sedan gräddas i 175°. Hur länge är svårt att säga eftersom de beror på storleken på måtten som du stansar ut kakorna med.
 
 
Kanelbulle kakor
1/10 av degen
ägg
kanel
strösocker
pärlsocker
 
Gör så här:
Kavla ut degen till en rektangel.
Pänsla den med lite ägg.
Strö sedan på lite socker och kanel.
Rulla ihop och skär små bitar.
Lägg dom i små formar, pänsla med ägg och strö på pärlsocker.
 
 
 
 
Bittermandelkakor
1/10 av degen
3-4droppar bittermandel
mandel
ägg
 
Gör så här:
Blade i bittermandeln i degen och kavla ut den tunnt.
Ta ut små kakor med mått och lägg på en plåt.
Pänsla med ägg och strö över mandelspån eller liknande. Grädda.
 
 
 
 
Kokoskakor
1/10 av degen
kokos
 
Gör så här:
Kavla ut degen tunnt och ta ut kakor med ett mått.
Strö kokos på en tallrik och tryck kakorna i det försiktigt.
Lägg på en plåt och grädda.
 
 
 
Skummtomte kakor
1/10 av degen
skummtomtar
vatten
 
Gör så här:
Kavla ut degen tunnt och ta ut runda kakor med ett mått.
Dela varje skummtomte i 3dalar och lägg en del på varje kaka.
Pänsla lite vatten på kanterna på kakorna och vik ihop dom.
Grädda.
 
 
 
 
Lussebullskakor
1/10 av degen
1/2 kuvär saffran
russin
 
Gör så här:
Blanda i saffranet i degen.
Dela degen i 20 bitar och forma varje bit till en lussekatt.
Dela ett russin på mitten och tryck fast halvorna på kakorna.
Grädda.
 
 
 
 
Fönsterkakor
1/10 av degen
hårda godisar
 
Gör så här:
Mortla godisarna till ett pulver.
Kavla ut degen och ta ut kakor med ett mått.
Ta ut en ring eller anna form i varje kaka.
Lägg kakorna på en plåt och fyll hålet med godispulvret.
Grädda.
Håll koll så att inte godisarna bränns eller att de är för lite så de ska fyllas på mera innan gräddningen är klar.
 
 
 
 
Kakor med choklad
1/10 av degen
blockchoklad
 
Gör så här:

Kavla degen tunnt och ta ut kakor med ett mått,
eller gör som ja gjort här och använd sporren för att skära ut kakorna
Lägg på en plåt och grädda.
När kakorna kallnat ringlas lite smält choklad över.
 
 
 
 
Apelsinkakor
1/10 av degen
skalet av 1 apelsin
 
Gör så här:
Riv skalet av en apelsin och blanda i det i degen.
Kavla degen tunnt och ta ut kakor med mått.
Lägg på en plåt och grädda.
 
 
 
 
 
Enkla kakor
 

1/10 av degen
ägg
pärlsocker
 
Gör så här:

Kavla ut degen tunnt och ta ut kakor med ett mått.
Pänsla kakorna med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda.
 
 
 
 
Syltkakor
1/10 av degen
sylt
 
Gör så här:
Kavla ut degen tunnt och ta ut kakor med ett mått.
Bred lite sylt i mitten på varje kaka och vik ihop.
Grädda.
 
 

God Jul

Hoppas julen varit bra för alla. Jag hade som vanligt kakfrukost på julafton och i år blev det 23sorters fikabröd och 4sorters godis. Kommer lägga upp recepten här allt eftersom ja få tid att sitta med datan.
 

Pepparkakor

 
Pepparkakor
 
300g smör eller margarin
5dl strösocker
1dl sirap
2dl vatten
1 1/2msk ingeföra
1 1/2msk nejlikor
2msk kanel
1msk kardemumma
1msk bikarbonat
1,6l vetemjöl
 
Gör så här:

Rör smör socker och sirap mjukt.
Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl.
Knåda ihop degen väl så det ej är några klumpar i den.
Ställ degen i kylen över natten.
Kavla ut degen tunt och ta ut figurer.
Grädda i 200° tills dom ser klar ut, det är så olika beroende på storlek på figurerna.
 
 
 

Äppelpaj med cornflakes

 
Äppelpaj med cornflakes
 

5 äpplen
1/2 msk kanel
 
2dl cornflakes
2dl vetemjöl
2dl strösocker
2tsk vaniljsocker
150g smör
 
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål och finfördela smöret i det.
Skala och skiva äpplerna.
Lägg dom i en pajform och strö över kanelen.
Fördela pajdegssmulet över äpplerna och grädda i 175° ca 20min.
Servera med vaniljsås eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker i.
 
Ursäkta att de blev en suddig bild på en nästan uppäten paj=D

Pepparkaks cake pops

 
Pepparkaks cake pops
 
250g mixade pepparkakor
1dl lemoncurd
200g blockchoklad
 
Gör så här:

Mixa pepparkakorna och lägg dom i en skål.
Blanda dom med lemoncurden och forma sedan degen till små bollar ca30st
Låt dom stå i kylskåpet för att stelna till lite.
Smält sedan chokladen i ett vattenbad och doppa pepparkaksbollarna i den.
Lägg i små formar eller sätt en pinne i dom som de igentligen ska va på cakepops.
 

Bananpaj med chokladbollstopping

 
 
Bananpaj med chokladbollstopping
 
4bananer
1tsk citronsaft
 
4 1/2dl havregryn
150g smör eller margarin
1 1/2dl strösocker
2tsk vaniljsocker
3msk kakao
2msk vatten
 
pärlsocker
 
Gör så här:

Mosa bananerna, blanda i citronsaften och lägg som i en pajform.
Blanda ihop alla ingredienser till chokladbollsdegen och fördela den sedan på bananerna.
Grädda i 200° ca 20min
Strö över lite pärlsocker när den gräddats klart.
Servera men vispad grädde eller vaniljvisp
 

Jättebullar

 
Jättebullar
 

Hittade jättestora bullformar på affären när ja va och handlade.
Syns inte så bra på bilden men dom är mycket större än vanliga formar.
Ja bakade en vanlig bulldeg som de finns recept på här på bloggen, gjorde hälften vanilj och andra halvan kanel.
De ända ja gjorde anorlunda va att när ja rullade ihop degen så rullade jag från en kortsida till den andra istället för från långsida till långsida.
Rasultatet blev riktigt stora bullar.

Rabarberkaka

 
Rabarberkaka
 

4dl rabarber
4dl vatten
1 1/2dl strösocker
 
4 ägg
3 1/2dl strösocker
4dl mjöl
1 1/2msk bakpulver
2msk vaniljsocker
rabarber
1dl sockerlag
 
4dl florsocker
1dl sockerlag
 
 
Gör så här:
 

Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull och koka tills rabarbern är mjuk och faller isär.
 Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör i det i smeten.
Sila av rabarbern och ´rör i rabarbern och 1dl av sockerlagen den kokats i i smeten.
Häl upp i en långpanna och grädda i 200° i ca 15min.
Medan kakan gräddas rör då ihop florsocker och sockerlad.
När kakan ha gräddats klar bred då på glasyren på en gång och stoppa sedan in den i ugnen igen i 5min så glasyren smälter in i kakan och torkar till på toppen.

Sega jättemaränger

 
Sega jättemaränger
 

5 äggvitor
4dl strösocker
50g mörk eller ljus choklad
 
Gör så här:

Lägg äggvitorna och sockret i en skål och vispade över ett vattenbad tills det blivit tjockt och luftigt
och alla sockerkristaller smält. Ta lite marängsmet mellan fingrarna för att känna efter kristallerna.
ta sedan bort smeten från värmen och fortsätt vispa tills smeten kallnat.
Sänt chokladen och vänd ned den lite i smeten, blanda inte för mycket.
Skeda upp eller spritsa 8st på en plåt.
Grädda i 125° i ca 1tim
 

Chokladtårta



Chokladtårta

Botten
3 ägg
1 1/2dl strösocker
3/4dl kakao
1tsk vaniljsocker
1dl vetemjöl
1/2tsk bakpulver
100g smör eller margarin

Fyllning 1 och 3
2blad gelantin
1 1/2dl grädde
200g mjölkchoklad
2 äggulor
3dl vispad grädde

Fyllning 2
1dl hallon
1dl blåbär

Toppen
vispad grädde
frukt / bär

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned de och smöret i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten.
Grädda i 175° ca 25min.
När kakan gräddat klart så lägg den på ett galler och ta försiktigt bort bakplåtspapperet.
Låt den sedan avalna. Gör undertiden fyllningen.
Lägg två blad gelantin i blöt.
Koka upp grädden, blanda i chokladen och låt den smälta.
Lägg sedan i äggulorna och låt sjuda tills den blivit tjock.
Tag bort den från värmen och rör i gelantinbladen.
Ställ den sedan i vattenbad så den blir kall.
När den kallnat vispas grädden, rör sedan ihop allt till en fluffig chokladröra.
Dela kakan i 3lika delar.
Lägg chokladröra på första lagret.
På andra lagret mosar du ihop bären och breder ut.
På sista lagret lägges chokladröran igen. Man kan ev riva i apelsinskal i sista chokladlagret för en lite annan smak.
Täck tårtan med vispad grädde och frukt eller bär.

Chokladbullar



Chokladbullar

150g smör eller margarin
1 paket jäst
5dl mjölk
2dl strösocker
1/2tsk salt
1 ägg
12-14dl vetemjöl

Fyllning:
100g smör eller margarin
1tsk vaniljsocker
3msk kakao
3smk sirap
1dl florsocker

ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och häll det sen över jästen.
Blanda i socker, salt och ägg och rör om. Blanda sedan i mjölet tills degen blir slät och fin.
Låt jäsa till dubbel storlek. Blanda undertiden ihop fyllningen.
Kavla ut degen och bred över fyllningen. Dela i 2cm tjocka bitar och lägg i bullformar för att jäsa en stund.
Pänsla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250° 6-8min.
Låt svalna under en bakduk på ett galler.

RSS 2.0