2012 års 10sorters kakor på en deg

10 sorters kakor på en deg

I år gjorde jag en helt annan grunddeg mot tidigare år, denna deg så jätte lätt at kavla, är inte så söt och är lite fastare i konsistensen. Kakorna blir lite mariekex aktiga i konsistensen.
Eftersom ja ha två barn har ja inte tid att baka alla på en gång, så ja gör degen klar, plastar in den och lägger den i kylskåpet sen. Då är de bara att ta fram och baka när tiden finns. Så länge ingredienserna är färska så håller sej degen bra i kylen, de flästa kakdegar gå ju även att stoppa i frysen.
 
Degen
12-13dl vetemjöl
2tsk bakpulver
4dl socker
300g smör
6 ägg
2tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Mät upp alla ingredienser på bakbordet och knåda ihop till en deg.
dela i 10 lika stora bitar och smakstätt sedan enligt nedan eller lägg som i kylskåpet för att baka sen.
Kakorna ska sedan gräddas i 175°. Hur länge är svårt att säga eftersom de beror på storleken på måtten som du stansar ut kakorna med.
 
 
Kanelbulle kakor
1/10 av degen
ägg
kanel
strösocker
pärlsocker
 
Gör så här:
Kavla ut degen till en rektangel.
Pänsla den med lite ägg.
Strö sedan på lite socker och kanel.
Rulla ihop och skär små bitar.
Lägg dom i små formar, pänsla med ägg och strö på pärlsocker.
 
 
 
 
Bittermandelkakor
1/10 av degen
3-4droppar bittermandel
mandel
ägg
 
Gör så här:
Blade i bittermandeln i degen och kavla ut den tunnt.
Ta ut små kakor med mått och lägg på en plåt.
Pänsla med ägg och strö över mandelspån eller liknande. Grädda.
 
 
 
 
Kokoskakor
1/10 av degen
kokos
 
Gör så här:
Kavla ut degen tunnt och ta ut kakor med ett mått.
Strö kokos på en tallrik och tryck kakorna i det försiktigt.
Lägg på en plåt och grädda.
 
 
 
Skummtomte kakor
1/10 av degen
skummtomtar
vatten
 
Gör så här:
Kavla ut degen tunnt och ta ut runda kakor med ett mått.
Dela varje skummtomte i 3dalar och lägg en del på varje kaka.
Pänsla lite vatten på kanterna på kakorna och vik ihop dom.
Grädda.
 
 
 
 
Lussebullskakor
1/10 av degen
1/2 kuvär saffran
russin
 
Gör så här:
Blanda i saffranet i degen.
Dela degen i 20 bitar och forma varje bit till en lussekatt.
Dela ett russin på mitten och tryck fast halvorna på kakorna.
Grädda.
 
 
 
 
Fönsterkakor
1/10 av degen
hårda godisar
 
Gör så här:
Mortla godisarna till ett pulver.
Kavla ut degen och ta ut kakor med ett mått.
Ta ut en ring eller anna form i varje kaka.
Lägg kakorna på en plåt och fyll hålet med godispulvret.
Grädda.
Håll koll så att inte godisarna bränns eller att de är för lite så de ska fyllas på mera innan gräddningen är klar.
 
 
 
 
Kakor med choklad
1/10 av degen
blockchoklad
 
Gör så här:

Kavla degen tunnt och ta ut kakor med ett mått,
eller gör som ja gjort här och använd sporren för att skära ut kakorna
Lägg på en plåt och grädda.
När kakorna kallnat ringlas lite smält choklad över.
 
 
 
 
Apelsinkakor
1/10 av degen
skalet av 1 apelsin
 
Gör så här:
Riv skalet av en apelsin och blanda i det i degen.
Kavla degen tunnt och ta ut kakor med mått.
Lägg på en plåt och grädda.
 
 
 
 
 
Enkla kakor
 

1/10 av degen
ägg
pärlsocker
 
Gör så här:

Kavla ut degen tunnt och ta ut kakor med ett mått.
Pänsla kakorna med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda.
 
 
 
 
Syltkakor
1/10 av degen
sylt
 
Gör så här:
Kavla ut degen tunnt och ta ut kakor med ett mått.
Bred lite sylt i mitten på varje kaka och vik ihop.
Grädda.
 
 

RSS 2.0