Chokladtårta



Chokladtårta

Botten
3 ägg
1 1/2dl strösocker
3/4dl kakao
1tsk vaniljsocker
1dl vetemjöl
1/2tsk bakpulver
100g smör eller margarin

Fyllning 1 och 3
2blad gelantin
1 1/2dl grädde
200g mjölkchoklad
2 äggulor
3dl vispad grädde

Fyllning 2
1dl hallon
1dl blåbär

Toppen
vispad grädde
frukt / bär

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned de och smöret i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten.
Grädda i 175° ca 25min.
När kakan gräddat klart så lägg den på ett galler och ta försiktigt bort bakplåtspapperet.
Låt den sedan avalna. Gör undertiden fyllningen.
Lägg två blad gelantin i blöt.
Koka upp grädden, blanda i chokladen och låt den smälta.
Lägg sedan i äggulorna och låt sjuda tills den blivit tjock.
Tag bort den från värmen och rör i gelantinbladen.
Ställ den sedan i vattenbad så den blir kall.
När den kallnat vispas grädden, rör sedan ihop allt till en fluffig chokladröra.
Dela kakan i 3lika delar.
Lägg chokladröra på första lagret.
På andra lagret mosar du ihop bären och breder ut.
På sista lagret lägges chokladröran igen. Man kan ev riva i apelsinskal i sista chokladlagret för en lite annan smak.
Täck tårtan med vispad grädde och frukt eller bär.

Chokladbullar



Chokladbullar

150g smör eller margarin
1 paket jäst
5dl mjölk
2dl strösocker
1/2tsk salt
1 ägg
12-14dl vetemjöl

Fyllning:
100g smör eller margarin
1tsk vaniljsocker
3msk kakao
3smk sirap
1dl florsocker

ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och häll det sen över jästen.
Blanda i socker, salt och ägg och rör om. Blanda sedan i mjölet tills degen blir slät och fin.
Låt jäsa till dubbel storlek. Blanda undertiden ihop fyllningen.
Kavla ut degen och bred över fyllningen. Dela i 2cm tjocka bitar och lägg i bullformar för att jäsa en stund.
Pänsla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250° 6-8min.
Låt svalna under en bakduk på ett galler.

Kokosmuffins



Kokosmuffins

2 ägg
2dl strösocker
1dl mjölk
100g smält smör eller margarin
2 1/2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1dl kokos

1dl kokoskolasås
kokos

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vispa i dom, mjölk och smör tills det är en jämn smet.
Lägg upp i 12 muffinsformar och grädda i 200° i ca 12min.
Tryck ett hål i mitten på varge muffins med tex baksidan på en gaffel.
Häll kola sås i hålet och lite på toppen.
Strö över lite kokos.
Låt sedan svalna.

Kokoskolasås

Kokoskolasås

3dl kokosmjölk
2dl strösocker
2dl sirap
2dl grädde
50g smör

ev 1dl kokos

Gör så här:
Lägg allt i en kastrull(ej kokos) och låt det koka i 1 1/2 - 2timmar.
Är gott att röra i kokos när den kokat klart om den ska serveras till glass.

RSS 2.0