syltrutor



Syltrutor

4 1/2dl vetemjöl
1 1/2dl strösocker
1msk bakpulver
150g smör eller margarin
1ägg
2dl lingonsylt

strössel:
1 1/2dl havregryn
1dl strösocker
1tsk vaniljsocker
50g smör eller margarin

Gör så här:
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
Smula ner smöret i skålen och knäck till sist i ägget och knåda till en deg.
Tryck ut degen i en liten långpanna(20x30) och bred över sylten.
Blanda allt de torra till strösslet och smält sedan smöret och häll det över.
Blande noga och strö det sedan över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 20min.

Kaffebullar med kanelfyllning



Kaffebullar med kanelfyllning

125g smör eller margarin
1 1/2dl strösoker
1 ägg
8dl vetemjöl
3tsk bakpulver
2dl mjölk

Fyllning:
100g smör eller margarin
1dl strösocker
2tsk kanel

ägg och pärlsocker

Gör så här:
Vispa smör och socker vitt och luftigt. Rör sedan i ägget.
Banda mjöl och bakpulver och rör i det och mjölk om vart annat i smeten tills den blivit slät.
Klicka ut i 12st formar med hjälp av två skedar.
Gör en liten grop i varje form och lägg i en klick av kanelsmöret.
Pänsla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 250° i 8-10min.

Rulltårta



Rulltårta

3 ägg
2dl strösocker
2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1/2dl mjölk eller grädde

Fyllning:
hallonsylt

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och vispa i det och mjölken i smeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 250° i ca 5min.
Tippa upp den på ett nytt bakplåtspapper på en gång den är färdiggräddad.
Bred över hallonsylt och rulla ihop den på en gång.
Låt den svalna innan den skäres.

Kladdkaka med havregryn.



Kladdkaka med havregryn

300g smör eller margarin
5dl strösocker
2dl havregryn
4 ägg
3dl vetemjöl
1 1/2dl kakao
1msk vaniljsocker

Gör så här:
Smält smöret i en stor kastrull och blanda i socker, havregryn och ägg.
Blanda alla torra ingredienser och vispa ned dom i smeten.
Bred ut smeten i en långpanna och grädda i 175° i ca 20min.
Skär den i rutor och servera med grädde.

Tips! chokladmousse

Om man har äggvitor över efter bakningen så kan man snabbt vispa ihop sej en god efterrätt.



Chokladmousse

4 äggvitor
4msk strösocker
3msk kakao

Gör så här:
Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skumm.
Vänd försiktigt i kakaon.
Lägg upp i serveringsskålar.




Marängsnittar



Marängsnittar


35g strösocker
100g smör eller margarin
150g vetemjöl

maräng:
2 äggvitor
2dl strösocker

garnering:
grovt hackad mandel eller florsocker

Gör så här:
Blanda ihop socker, smör och mjöl till en deg.
Dela degen på mitten och rulla ut den till 2 längder.
Lägg dom på en plåt och platta ut dom lite.
Grädda i 200° i ca 10min.
Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skumm och vänd sedan försiktigt i sockret.
När kakorna är klar så breds marängen ut på längderna och gräddas yttligare i ca 5min.
Strö över mandeln innan gräddningen om det ska va på.
Låt kakan svalna lite innan den delas i bitar.
Pudra över florsocker eller låt den va som den är.

Kokosknappar



Kokosknappar

200g smör eller margarin
2 1/4dl strösocker
1 äggula
140g kokos
200g vetemjöl
1/2tsk hjorthornssalt

Gör så här:
Rör smör och socker.
Tillsätt äggulan och kokosen.
Blanda sedan i resten av ingredienserna.
Rulla till ca 80 bollar och lägg på plåtar.
Grädda i 200° i ca 10 min.

RSS 2.0