Mjuk pepparkaka med lingonsylt



Mjuk pepparkaka med lingonsylt

7,5dl filmjölk
7,5dl strösocker
9dl vetemjöl
5tsk nejlika
5tsk kanel
1msk bikarbonat
3msk lingonsylt
150g smält smör eller margarin

Gör så här:
Mät upp och blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält margarinet och rör i det tilsammans med filmjölken och sylten.
Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda i 175° i ca 30min.

Kanelbullar



Kanelbullar

150g smör eller margarin
1 paket jäst
5dl mjölk
2dl strösocker
1/2tsk salt
1 ägg
12-14dl vetemjöl

1 ägg
pärlsocker

Fyllning:
200g smör eller margarin
1-11/2dl strösocker
1msk vaniljsocker
2-3msk kanel
ev lite kardemumma

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och häll det sen över jästen.
Blanda i socker, salt och ägg och rör om. Blanda sedan i mjölet tills degen blir slät och fin.
Låt jäsa till dubbel storlek. Blanda undertiden ihop fyllningen.
Kavla ut degen och bred över fyllningen. Dela i 2cm tjocka bitar och lägg i bullformar för att jäsa en stund.
Pänsla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250° 6-8min.
Låt svalna under en bakduk på ett galler.


Chokladbollar



Chokladbollar

3dl havregryn
100g smör eller margarin
1dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2msk kakao
2msk kallt kaffe

pärlsocker

Gör så här:
Mät upp alla ingredienserna i en skål och knåda ihop det väl.
Forma små bollar och rulla bollarna i strösocker.
Låt stå i kylskåp.

Blåbärsmuffins



Blåbärsmuffins

2 ägg
2dl strösocker
1dl mjölk
100g smält smör eller margarin
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
3tsk vaniljsocker
ca 2dl blåbär

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ned dom i smeten
tilsammans med mjölk och margarin. Rör sist i blåbären.
Fyll formarna till 3/4. Grädda i 200° i ca 12min.

Kokoskakor



Kokoskakor

200g smör eller margarin
1dl strösocker
41/2dl vetemjöl
1-11/2dl kokos
1msk vaniljsocker
2tsk bakpulver

Gör så här:
Mät upp alla ingredienserna på bänken och blanda ihop allt till en fin deg.
Dela den i 50 delar och rulla dom till bollar.
Lägg dom på en plåt och grädda dom i 175° i ca 10min.

Vaniljbullar



Vaniljbullar

150g smör eller margarin
1 paket jäst
5dl mjölk
2dl strösocker
1/2tsk salt
1 ägg
12-14dl vetemjöl

1 ägg
pärlsocker

Fyllning:
200g smör eller margarin
1-11/2dl strösocker
3msk vaniljsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och häll det sen över jästen.
Blanda i socker, salt och ägg och rör om. Blanda sedan i mjölet tills degen blir slät och fin.
Låt jäsa till dubbel storlek. Blanda undertiden ihop fyllningen.
Kavla ut degen och bred över fyllningen. Dela i 2cm tjocka bitar och lägg i bullformar för att jäsa en stund.
Pänsla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250° 6-8min.
Låt svalna under en bakduk på ett galler.

Brysselkex



Brysselkex

200g smör eller margarin
4 1/2dl vetemjöl
1/2dl strösocker
2tsk vaniljsocker

strösocker och röd karamellfärg

Gör så här:
Mäta upp alla ingredienserna på bänken och knåda ihop allt till en deg.
Rulla degen till en rulle som är 4cm.
Blanda några droppar röd karamellfärg i strösocker och rulla degen i det.
Lägg den i frysen i 1-2tim.
Skär den i skivor och lägg på en plåt.
Grädda i 175° ca 10min

Äppelmuffins



Äppelmuffins

1 ägg
1dl strösocker
1/2dl mjölk
50g margarin smält
1 1/2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
2-3 äpplen
kanel och socker

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och blanda i dom tilsammans med det smälta margarinet och mjölken.
Häll upp i 12 formar. Dela äpplena i mindre bitar och vänd dom i kanel och socker.
Stick ned några bitar i varje muffins.
Grädda i 200° i ca12min

Falsk toscakaka



Falsk toscakaka

4 ägg
6dl strösocker
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
8msk kakao
2krm salt
175g smält margarin

Toscasmet:
75g smör eller margarin
2dl strösocker
1 1/2dl grädde
1dl sirap
1påse kokos

Gör så här:
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ned dom i smeten
tillsammans med smöret. Häll allt i en långpanna och grädda i 200° i 12-15min.
Blanda under tiden ihop toscasmeten i en kastrull och låt det koka upp.
När kakan är gräddad så breds toscasmeten på och kakan får gräddas i 10min till.
Går bra att frysa.

Tips!

När man bakar kakor som ska skäras på plåten tex chokladsnittar och kolakakor så går det bra att använda pizzaskäraren. Blir raka och fina snitt och de går fort så kakan inte hinner kallna.

Chokladsnittar



Chokladsnittar

200g smör eller margarin
2 1/2dl strösocker
1 ägg
2msk kakao
2tsk bakpulver
5,5dl vetemjöl

Pensling:
 1ägg
pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:
Mäta upp alla ingredienserna på bänken och knåda samman allt till en fin deg.
Dela degen i 6st lika stor delar.
Rulla ut dom till en 2cm tjock rulle och lägg 3st på varje plåt.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller mandeln.
Grädda i 200° i ca 15min
Skär dom direkt på plåten innan dom svalnat.

Kolakakor



Kolakakor
100g margarin
1dl socker
2,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
1msk sirap

Gör så här:   Blanda alla ingredienserna på bakbordet och knåda tills det blir en slät deg.
Dela degen i 3 lika stora delar och rulla ut dom till 2cm tjocka rullar.
Lägg rullarna på en plåt och grädda i 175 grader ca 12min
När kakorna är gräddade så skärs dom direkt på plåten innan dom kallnat.

Välkommen till min nya blogg!

Alla som känner mej vet att jag tycker om att baka. Hade jag tid skulle jag göra det hela tiden.
På den här sidan tänker jag lägga ut recept, bilder och tips på det jag bakar.
Förhoppningsvis är det någon som blir sugen att prova något av recepten.
Lycka till, och glöm inte att det är tillåtet att misslyckas ibland.

RSS 2.0